Welkom op de archiefpagina's van E-zine Nieuwe Maan!
Nieuwe Maan publiceert wekelijks een artikel over hekserij, alternatieve geneeswijzen en de maan.
Oude artikelen worden op onderwerp gesorteerd en op de archiefpagina's geplaatst.
Hier vind je alle artikelen over sabbats en esbats

26.7.04

Esbats.

Esbats zijn de volle maan vieringen van de heks.
Twee dagen voor en na de volle maan is haar invloed het sterkst aanwezig.
Heksen maken hier gebruik van om de maangodin te vereren, werkbijeenkomsten te houden en gereedschappen op te laden met de kracht van de maan.
Daarnaast heeft elke maan een thema welke gerelateerd is aan de cyclus van de natuur. De cyclus van begin, groei, voltooiing en afbraak. Door je in dit thema te verdiepen en linken te leggen met de cyclus in je eigen leven heb je de kans om dichter bij de natuur en jezelf te komen. De kracht van die volle maan kun je inzetten om doelen in je eigen cyclus te bekrachtigen of te beïnvloeden. Elke maan kan zo een afspiegeling van je eigen leven worden.


Elk jaar heeft 12 0f 13 volle manen en de maancyclus duurt 29 en een halve dag. Er zijn verschillende maankalenders in gebruik en er bestaan meerdere namen voor dezelfde maan. Er is een maankalender in gebruik waarvan de naam en het thema van de maan afhankelijk is van de maand waarin de volle maan valt. Mocht er een tweede volle maan zijn in die maand dan wordt deze maan de “Blauwe Maan” genoemd.
De maankalender die ik meer genuanceerd vindt is die waarvan de cyclus begint op 21 december, het moment dat de dagen weer langer worden. (zon op 0 graden steenbok) De eerste volle maan die na dit tijdstip valt, is de eerste maan van het jaar. 29 en een halve dag later volgt dan de tweede. Op deze manier is er om de 3 jaar een 13de maan die een eigen naam en thema heeft.
De Kelten hebben elke maan verbonden met een boom en een bijbehorende ogham, een letter in het alfabet van de kelten. Hierdoor krijgt elke maan een eigen karakter. De boom kan als inspiratiebron dienen bij je volle maansviering.

Alle verschillende namen kunnen verwarring veroorzaken. Welke is de juiste?
Ze zijn allemaal juist, het is aan jouw om te kiezen wat het meest bij je past. Als je je wilt verdiepen in de maancycli kijk dan om je heen. Wat gebeurt er in de natuur? Wat gebeurt er in je zelf?
Als ik een Esbat bespreek zal ik alle namen en thema’s benoemen die in verband worden gebracht met die maan. Het is aan jou om te beslissen wat essentieel is.

Powered by Blogger